FeaturedFind your perfect colour

Find your perfect colour

Vilken hårfärg bör jag välja, hur får jag bort gröna toner, kan jag bibehålla en kall nyans i mitt hår, finns möjligheten att välja vilken färg som helst och få samma som modellen på förpackningen? Att hitta rätt hårfärg kan vara klurigt, vi ska hjälpa till att reda ut dessa punkter med enkla medel. 

FÄRGCIRKELN

Det är inte så lätt som att välja en färg, gå hem, färga håret och resultatet kommer se likadant ut som på modellen. Det finns många aspekter som speglar hur resultatet kommer att bli och den viktigaste är förståelsen av färgcirkeln. Det finns primära och sekundära färger i färgcirkeln. De primära färgerna går inte att blanda sig till. Primära färger är rött, blått och gult, de är grundfärger och används för att blanda alla andra färger. För att neutralisera en nyans måste färgen motsatt i cirkeln användas. Till exempel en gul färg blandas med violett, detta skapar inte lila hår utan neutraliserar de gula pigmenten till vitt. 

Tänk tillbaka till när du var liten och skulle blanda vattenfärg, gul + blå = grönt, röd + gul = orange, orange + grönt = brunt. Ska du nu blanda från brunt till gult är detta omöjligt. Detsamma gäller med hårfärg, färg kan inte ljusa upp färg men kan blandas för att skapa önskad nyans. 

UTGÅNGSLÄGE - ÖNSKAT RESULTAT

Stegen som utförs innan du väljer rätt färg är utgångsläge, önskat resultat och färgcirkeln. Genom att jämföra utgångsläget med önskat resultat kan du se i färgcirkeln vilken färg som behöver tillsättas för att uppnå önskat resultat. Det är viktigt att förstå vilka färger som är motsatta och neutraliserar varandra och vilket läge på skalan färgen ligger. 

Det finns en skala inom hårfärg som du kanske har hört hos frisören när de säger siffror från 1-10. 10 är det ljusaste läget och 1 är det mörkaste dvs. svart hår. För att ändra tonen måste du behålla samma läge eller mörkare för att bli av med oönskade pigment. 

METALLER, KALK & MINERALER

Att håret skiftar i grönt kan bero på att du har gått från en kall blond nyans till ljusbrunt och inte tillsatt varma pigment eller att du har metaller i vattnet som missfärgar håret. I vardagen stöter håret på mycket olika påfrestningar som till exempel klor, koppar, kalk, mineraler, väder och vind. För att säkerställa att färgen blir så bra som möjligt och får en lång hållbarhet behöver man rensa bort dessa mineraler och beläggningar som fastnar på hårstråna. En blekning på ett hår med metaller kan till och med börja ryka och håret går då av. Därför är det viktigt att ha ett friskt hår rent från metaller innan det färgas, smidigast är att rensa håret på salong. 

Exempel på ett blont hår med missfärgningar som skiftar i grönt. Håret måste då rensas på metaller, efter en rensning kan pigment försvinna då behöver en passande toning appliceras. I detta fall CLEAR + WHITE för att bibehålla en kall vit ton. 

kalla & varma toner

Askiga toner upplevs som grå eller kalla och varma toner upplevs ofta guldiga eller koppar. De är motsatser till varandra och har därför olika bas som krävs för att uppnå just den nyansen. Askiga toner vilar på en blå eller violett bas medans varma toner vilar på röda eller gula toner.

 

Gula toner uppstår ofta efter en blekning eller av urtvättad färg då de gula pigmenten kommer tillbaka i brist av violetta pigment som neutraliserat de gula tonerna och bibehållit en kall ton. För att få bort gula toner tillsätts violett då det är motsatt färg i färgcirkeln.

Utgångsläget är varma guldiga toner och önskat resultat är kalla askiga toner. Violett är motsatt till gula toner i färgcirkeln, därför tillsätts violetta toner för att uppnå en kall ton. CLEAR blandas med LILAC för en mindre intensiv violett ton. 

Utgångsläget är kalla askiga toner och önskat resultat är varma guldiga toner. Gult är motsatt till violetta toner i färgcirkeln därför tillsätts SAND med gula varma pigment för att uppnå ett gyllene resultat. 

röda toner

Varför ditt hår har en röd orange nyans kan bero på många olika saker. Du kan ha blekt håret då går pigmenten från brunt/rött till oranget till gult. Du kan ha färgat håret med en färg som har röd bas som kommer fram när du tvättat håret några gånger. Färg med en röd bas är ett vanligt problem som har gjort att alla October Stockholms färger har en blå underton för att hålla en neutral nyans även när det tvättas ur. 

 

När vi har fått förståelse för varför du får denna färg ska vi nu gå igenom hur du kan bli av med det. Vi kommer tillbaka till färgcirkeln, mitt emot rött och oranget ligger grönt. Därför måste du ha grönt i din färg som kommer neutralisera det röd orangea tonerna. Det krävs endast en väldigt liten mängd för detta, du ska inte färga håret med en grön färg, utan blanda den färg du vill ha med en liten ärta av grönt. Vid mindre skiftningar av oranget eller rött går det också att använda dig av en askig ton från True Colour som dämpar de varma pigmenten.

Utgångsläget är en röd färg och önskat resultat är en neutral brun nyans. Då adderas en liten mängd grönt i färgen för att neutralisera de röda pigmenten då de ligger motsatt i färgcirkeln.

Utgångsläget är en varm brun nyans och önskat resultat är en djup rödbrun färg. Då adderas röda pigment tillsammans med en brun nyans för att skapa fina skiftningar.

Låter detta fortfarande klurigt finns våra professionella hårfärg konsulter till din hjälp på 010-350 0100. Vi hjälper dig gärna kostnadsfritt att hitta rätt nyans utifrån ditt utgångsläge och önskat resultat.

READ MORE

Tillbaka till toppen

The ultimate make-up shop page brings you everything you need

Already have an account