0
Your Cart

Find your perfect color

Vilken hårfärg bör jag välja, hur får jag bort gröna toner, kan jag bibehålla en kall nyans i mitt hår, finns möjligheten att välja vilken färg som helst och få samma som modellen på förpackningen? Att hitta rätt hårfärg kan vara klurigt, vi ska hjälpa till att reda ut dessa punkter med enkla medel. 

FÄRGCIRKELN

Det är inte så lätt som att välja en färg, gå hem, färga håret och resultatet kommer se likadant ut som på modellen. Det finns många aspekter som speglar hur resultatet kommer att bli och den viktigaste är förståelsen av färgcirkeln. Det finns primära och sekundära färger i färgcirkeln. De primära färgerna går inte att blanda sig till. Primära färger är rött, blått och gult, de är grundfärger och används för att blanda alla andra färger. För att neutralisera en nyans måste färgen motsatt i cirkeln användas. Till exempel en gul färg blandas med violett, detta skapar inte lila hår utan neutraliserar de gula pigmenten till vitt. 

Tänk tillbaka till när du var liten och skulle blanda vattenfärg, gul + blå = grönt, röd + gul = orange, orange + grönt = brunt. Ska du nu blanda från brunt till gult är detta omöjligt. Detsamma gäller med hårfärg, färg kan inte ljusa upp färg men kan blandas för att skapa önskad nyans. 

UTGÅNGSLÄGE – ÖNSKAT RESULTAT

Stegen som utförs innan du väljer rätt färg är utgångsläge, önskat resultat och färgcirkeln. Genom att jämföra utgångsläget med önskat resultat kan du se i färgcirkeln vilken färg som behöver tillsättas för att uppnå önskat resultat. Det är viktigt att förstå vilka färger som är motsatta och neutraliserar varandra och vilket läge på skalan färgen ligger. 

Det finns en skala inom hårfärg som du kanske har hört hos frisören när de säger siffror från 1-10. 10 är det ljusaste läget och 1 är det mörkaste dvs. svart hår. För att ändra tonen måste du behålla samma läge eller mörkare för att bli av med oönskade pigment. 

KALLA & VARMA TONER

Askiga toner upplevs som grå eller kalla och varma toner upplevs ofta guldiga eller koppar. De är motsatser till varandra och har därför olika bas som krävs för att uppnå just den nyansen. Askiga toner vilar på en blå eller violett bas medans varma toner vilar på röda eller gula toner.

Gula toner uppstår ofta efter en blekning eller av urtvättad färg då de gula pigmenten kommer tillbaka i brist av violetta pigment som neutraliserat de gula tonerna och bibehållit en kall ton. För att få bort gula toner tillsätts violett då det är motsatt färg i färgcirkeln.

RÖDA TONER

Varför ditt hår har en röd orange nyans kan bero på många olika saker. Du kan ha blekt håret då går pigmenten från brunt/rött till oranget till gult. Du kan ha färgat håret med en färg som har röd bas som kommer fram när du tvättat håret några gånger. Färg med en röd bas är ett vanligt problem som har gjort att alla October Stockholms färger har en blå underton för att hålla en neutral nyans även när det tvättas ur. 

När vi har fått förståelse för varför du får denna färg ska vi nu gå igenom hur du kan bli av med det. Vi kommer tillbaka till färgcirkeln, mitt emot rött och oranget ligger grönt. Därför måste du ha grönt i din färg som kommer neutralisera det röd orangea tonerna. Det krävs endast en väldigt liten mängd för detta, du ska inte färga håret med en grön färg, utan blanda den färg du vill ha med en liten ärta av grönt. Vid mindre skiftningar av oranget eller rött går det också att använda dig av en askig ton från True Colour som dämpar de varma pigmenten.

Låter detta fortfarande klurigt finns våra professionella hårfärg konsulter till din hjälp på 010-350 0100. Vi hjälper dig gärna kostnadsfritt att hitta rätt nyans utifrån ditt utgångsläge och önskat resultat.