0
Your Cart

What is hair colour?

Det finns hårfärg och blekning, det kan vara svårt att förstå skillnaden och vad du behöver göra för att uppnå önskat resultat. Det är viktigt att veta skillnaden och att färg och blekning gör olika saker. Här kan du läsa skillnaden mellan de båda.  

Hårfärg är oxiderande pigment som blandas med väteperoxid. Det finns toning eller lätt färg som delvis mattas ur med tiden och permanent hårfärg som mattas ur men inte lika snabbt och därför sitter kvar längre.  

Viktigt att tänka på är att färg inte kan ljusa upp färg. Därav kan du inte applicera en ljusare färg från True Colour på ett mörkare färgat hår, pigmenten i hårfärgen kommer adderas och ett mörkare resultat kan skapas beroende på utgångsläge. Det finns en skala inom hårfärg som du kanske har hört hos frisören när de säger siffror från 1-10. 10 är det ljusaste läget och 1 är det mörkaste dvs. svart hår.

För att ändra tonen på ditt hår från en varm till en kall nyans behöver färgen du använder vara på samma läge eller mörkare i skalan. Till exempel om du har en varm nyans i läge 7 då kan du få en kall nyans om du lägger i 7.1 eller 6.1 för att pigmenten ska kunna neutralisera varandra.

Har du en mörkare utväxt än längderna som är ofärgad går det att applicera en färg från True Colour. Tidigare nämnde vi att färg inte kan ljusa upp färg men du har en ofärgad utväxt kan färg ljusa upp till 2 nyanser för att skapa en mjukare utväxt. Detta kan vara ett bra alternativ mellan dina frisörbesök för att minska dina kostnader

Kundens bild, hon blev av med sina varma toner genom att tona håret med lika delar CLEAR och WHITE med Activator 5 Vol. Utväxten är kall men mellersta delen av håret är varmt, så genom att tona längderna blir det en jämn färg.

TONING ELLER PERMANENT FÄRG?

Vår activator är en väteperoxid som används för att aktivera färgen. Den öppnar hårstråets fjällskikt olika beroende på styrkan. Lägre styrka öppnar hårstrået mindre och högre styrka mer, vid en högre styrka adderas därför mer pigment i hårstrået. 

Activator 20 Vol används för att täcka grå hårstrån eller färga en permanent färg. Grå eller vita hårstrån saknar pigment därför krävs en starkare väteperoxid för att addera mer färg och bli av med de grå vita stråna. 

Activator 5 Vol används för att nyansera håret med en toning. En toning kan till exempel skapa en kall eller varm nyans på ett blont eller mörkt hår som ger glans, lyster och liv tillbaka till håret. Det kan också användas på en färg som är urtvättad, solblekt eller saknar glans för att få tillbaka färg och glans i håret. 

VAD ÄR BLEKNING?

För att gå från en mörk färg till en ljus behöver du bleka håret. Det blekningen gör är att plocka ur de egna pigmenten eller de infärgade pigmenten, de krävs ofta fler behandlingar för att gå från ett mörkt brunt till blont resultat. Viktigt att tänka på är hårets kvalite och utgångsläge, håret bör vila mellan olika omgångar blekning för att inte skada håret. Om man bleker för ofta, går på med för stark blekning eller låter det sitta i för länge  finns det en risk att håret går av.

Viktigt att tänka på är att efter en blekning är håret ofta gult eller oranget. Detta är för att blekningen endast ljusar upp hårets egna pigment. När du vill gå från mörkt till ett ljusare resultat kommer de underliggande pigmenten fram. Från brunt till rött, från rött till oranget och från oranget till gult. Det bör finnas lite gula pigment kvar efter en blekning då färgen lättare fäster i pigmentet som är kvar. Efter att blekningen är utförd nyanseras håret med en toning för önskat resultat för att neutralisera de gula pigmenten.

EFTER BLEKNING – EFTER NYANSERING

På första bilden är resultatet efter en blekning, håret har kvar gula pigment vilket är positivt. För att neutralisera de gula pigmenten har en blandning av lika delar 10 och 10.1 med Activator Vol 5 applicerats för att uppnå en askig kall blond nyans. 

SHOPPA PRODUKTER